Niewste blog posts
Top
Milford sound Nieuw Zeeland

Alleen reizen in Nieuw Zeeland? Ja zeker!

Mt Maunganui Nieuw Zeeland

Alleen reizen in Nieuw Zeeland? Ja zeker!

Zit je er over te denken om alleen te gaan reizen in Nieuw Zeeland, maar twijfel je? Ben je bang dat je geen andere reizigers zal ontmoeten, dat je niet alles kan doen wat je wilt, je niet het gewenste vervoersmiddel kan gebruiken of heb je andere twijfels? Lees hieronder waarom ik Nieuw Zeeland heel geschikt vind om alleen te reizen én geef ik tips.

Accommodatie

Als je alleen reist ben je wat beperkter in de soort accommodatie waar je kan en wilt verblijven. Zo zijn hotelkamers in je eentje gewoon ontzettend duur en daar zal je geen andere reizigers ontmoeten. Ook afgelegen campings zijn misschien wat minder fijn in je eentje. Toch heb je nog veel keuze! Bekijk hieronder de soorten accommodatie die ik aanraad.

Hostels

Hostels zijn altijd een goeie optie als je alleen reist en mensen wilt ontmoeten. Ik raad wel aan om wat onderzoek te doen in welke hostels je wilt zitten. Zo zijn er echte party hostels waar je veel mensen kan ontmoeten als je van een feestje houdt maar je zult geen goeie nachtrust krijgen. Andere hostels zijn misschien goedkoop maar hebben geen algemene kamers zoals een woonkamer of tuin waar je andere reizigers kunt ontmoeten. Persoonlijk vind ik het altijd belangrijk dat er stevige stapelbedden zijn zodat je niet wakker wordt zodra de andere persoon zich omdraait. Ook kijk ik of ik een eigen lichtje en stopcontact heb en een kluisje (want ik reis altijd met mijn laptop). Ik ga altijd voor hostels waar ze activiteiten organiseren zoals een wandeling, gezamenlijk eten of bijvoorbeeld spelletjesavonden. Mijn favoriete hostels zijn van Haka Lodges, deze bevinden zich in Auckland, Paihia, Taupo, Queenstown en Christchurch. Lees hier meer over hostels in Nieuw Zeeland.

Airbnb

Airbnb’s zijn ook een goeie optie als je alleen reist. Er zijn zoveel verschillende soorten dat er altijd wel iets bij zit dat bij jou wensen past. Zo heb je airbnb’s op prachtige locaties maar waar je alleen zit. Je hebt ook airbnb’s waar je je eigen kamer hebt, maar het huis deelt met andere reizigers. Andere zijn juist gericht op contact met de lokale mensen in plaats van andere reizigers. De lokale mensen zijn over het algemeen heel vriendelijk en behulpzaam, ze zullen zeker wat goeie tips voor je hebben! Zoek hier naar jouw Airbnb adres. 

Boerderijen

Er zijn veel boerderijen in Nieuw Zeeland, wist je dat je hier ook kan overnachten? Veel boerenfamilies verhuren hun extra kamers aan reizigers. Hier word je vaak behandeld alsof je familie bent, je zult met de bewoners eten en je kan ze helpen op de boerderij. Dit is de perfecte manier om een kijkje te nemen in het dagelijks leven van de bewoners en de cultuur beter te leren kennen. Dit is een geweldige ervaring zowel als je alleen reist of met anderen. Maar niet bij alle farmstays word je zoveel betrokken, dus kijk goed voordat je boekt. Vind de farmstays op booking.com.

B&b’s

Net zoals de farmstays word je bij sommige bed & breakfasts opgenomen in de familie. Je kan hier dus zowel de lokale bevolking als andere reizigers ontmoeten. Er zitten ontzettend veel b&b’s in Nieuw Zeeland dus keuze zat! Kijk hier voor een overzicht van de verschillende b&b’s in Nieuw Zeeland.

Kamperen 

Vind je het niet fijn om in je eentje op afgelegen kampeerplekken te staan maar wil je alsnog kamperen? Dan heb je nog steeds een paar opties. De betaalde campings liggen minder afgelegen, ook staan er niet alleen maar tenten en auto’s maar ook hutjes. Daarnaast heb je veel hostels, boerderijen en andere accommodatie waar je op grasvelden of aangewezen plekken kan kamperen. Op zulke plekken betaal je een bedrag per nacht en kan je vaak ook de faciliteiten zoals douches, wc’s en keukens gebruiken. Deze zijn echter wel wat moeilijker te vinden en ik bel vaak gewoon accommodaties op om te kijken of het een optie is. 

Booking.com

Vervoersmiddel

Bussen

Ben je van plan om met het openbaar vervoer het land te verkennen? Dan zijn bussen een goeie optie. Zo kan je de Intercity bussen nemen voor lange en korte afstanden. Maar in Nieuw Zeeland heb je nog een andere optie, tevens een hele goeie optie voor mensen die alleen reizen. 

Dat zijn de bussen van KiwiExperience en StrayTravel. Dit zijn hop-on-hop-off bussen die door het hele land rijden. Zo kan je een buspas kopen voor bijvoorbeeld het Noordereiland of voor beide eilanden. Die pas is een bepaalde tijd geldig, je kan zelf bepalen hoe je de reis indeelt en hoe lang je ergens wilt blijven. Via die bedrijven kan je ook accommodatie, activiteiten en ander vervoer zoals de veerboten boeken. Dit is een sociale manier van reizen. KiwiExperience staat bekend om het vele feesten. De jongeren die met KiwiExperience reizen verblijven voornamelijk in “party hostels”. StrayTravel is de rustige variant, hierbij verblijf je in rustige hostels of andere accommodatie. Dit bedrijf is meer gefocust op het reizen en zoveel mogelijk van het land zien en leren. Ik raad StrayTravel aan!

Auto/camper

Door Nieuw Zeeland reizen met een auto of camper is het standaard beeld wat we hebben en dit is ook zeker mogelijk als je alleen reist. Een auto of camper huren in je eentje is wel wat duurder, maar biedt je veel meer vrijheid dan het openbaar vervoer. De busopties die ik hierboven heb genoemd zijn geweldig maar brengen je niet naar de onbewoonde, onontdekte plekjes. Als je de kosten een beetje wilt delen raad ik aan om in de hostel of airbnb waar je verblijft een papiertje op te hangen met waar je heen gaat reizen en of iemand mee wilt rijden. Zo kunnen ze meebetalen met bijvoorbeeld de benzine en heb je een maatje voor een dag (of paar dagen). Veel hostels hebben een notitie bord waar je dit soort dingen kan plaatsen. Je zult ook vaak zien dat mensen juist vragen om een lift.

Als je voor een langere tijd naar Nieuw Zeeland gaat is het misschien een goeie optie om een auto te kopen en daarna weer te verkopen. Kijk hier voor meer informatie over een auto of camper huren/kopen in Nieuw Zeeland.

Liften

In Nederland is het illegaal, maar in Nieuw Zeeland is het legaal en ook nog eens reuze populair. Nieuw Zeeland is één van de veiligste landen ter wereld en dat maakt het een uitstekende plek om te liften, zelfs als je alleen bent. Vaak maken mensen een bordje met de bestemming waar ze heen willen en staan ze op willekeurige plekken langs de weg. Ik heb zelf ook gelift in Nieuw Zeeland en ik ging altijd op strategische plekken staan, zoals na de afslag, op mooie uitkijkpunten, tankstations, etc. Ook heb ik vaker mensen op willekeurige plekken ontmoet zoals op een veerboot, die me daarna een lift aanboden. Ik vertelde wel altijd vrienden of familie waar ik naartoe ging (en ik stuurde zelfs het kenteken mee), better safe than sorry! 

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Voordelen van alleen reizen (in Nieuw Zeeland)

Ik heb al meerdere keren alleen gereisd, zo ook in Nieuw Zeeland. Dat was mijn eerste grote reis in m’n eentje en ik vond het heel spannend. Het is mij uiteindelijk zo goed bevallen dat ik het daarna nog meerdere malen heb gedaan. Lees hieronder wat ik het fijnst vind aan alleen reizen.

Zelf keuzes maken

Dat staat bij mij toch echt op nummer 1. Je hebt misschien niet altijd dezelfde interesses als de persoon waarmee je reist, dus moet je misschien compromissen sluiten. Als je alleen reist hoeft dat niet. Je kan lekker doen wat je zelf wilt, zelf bepalen hoe je je dagen inplant, waar je gaat eten, hoe lang je ergens blijft, het is heerlijk!

Ontmoet andere reizigers

Je zou denken, ik kan toch ook reizigers ontmoeten als ik samen met iemand reis en dat is zeker waar. Maar toch heb ik gemerkt dat je sneller contact maakt als je alleen bent. Ik denk dat dit komt omdat je niemand anders hebt om op terug te vallen. Je zal vaker uit je comfortzone komen en op vreemde mensen afstappen, je gaat vaker op plekken slapen waar je contact met anderen kan maken en naar plekken gaan waar mensen zijn die ook alleen reizen. Nieuw Zeeland is daar een goeie bestemming voor, er zijn namelijk veel mensen die hier alleen reizen of die alleen zijn gekomen met een werk/reis visum.

Je leert jezelf kennen

Als je op niemand terug kan vallen, niemand die keuzes voor je maakt, je alles zelf moet regelen en veel tijd alleen in een onbekend land spendeert, zal je jezelf geheid tegenkomen. Je zult dingen over jezelf leren kennen, dingen waarvan je niet wist dat je het kon of juist meer te weten komen over wat je wilt doen in de toekomst. Want hoe vaak neem je nou de tijd om gewoon op jezelf te zijn en na te denken? Ik persoonlijk niet vaak. 

Het is een uitdaging

Het zal niet altijd makkelijk zijn, je zult moeilijke keuzes moeten maken en je zal niet altijd weten wat of hoe je iets moet doen. Persoonlijk vond ik het heel fijn om deze uitdaging aan te gaan, om uit mijn comfortzone te stappen en te zien wat ik aan kon. 

Boost your confidence

Al deze hierboven genoemde punten brengen mij bij het laatste punt. Het zal je onwijs veel zekerheid geven. Ik kan nu zeggen dat ik in mijn eentje naar de andere kant van de wereld kan reizen en alles aan kon wat er op mijn pad kwam. Als ik dat kan, wat kan ik dan niet aan? 

Hopelijk heeft deze blog je geholpen om de angst weg te halen, maar heb je nog twijfels of zijn er zaken waar je onzeker over bent? Stuur me vooral een berichtje en dan kan ik je vertellen hoe ik het ervaren heb.

Hulp nodig bij het plannen van jouw droomreis?

100% pure NZ specialist

Ben je bezig met het plannen van jouw reis naar Nieuw Zeeland maar heb je vragen? Ik kan je helpen! Ik kan een op maat gemaakt reisplan maken of simpelweg jou wat tips en informatie geven, het is maar net waar je naar op zoek bent. Lees hier meer over mijn diensten of neem meteen contact op.

Post a Comment

You don't have permission to register