Nieuwste blog posts
Top
Maori cultuur Rotorua

Rotorua & Taupo

Noordereiland

Zowel Rotorua als Taupo zijn plaatsen in het midden van het Noordereiland van Nieuw Zeeland. Rotorua staat bekend om de geothermische activiteiten, de Maori-cultuur en buitensporten. Taupo, dat een uurtje van Rotorua ligt, is bekend vanwege Lake Taupo en de bijbehorende activiteiten. Beide locaties worden veel aangedaan tijdens een trip door het Noordereiland vanwege de centrale ligging. Vanuit hier kan je ook heel gemakkelijk alle kanten op. 

Bezienswaardigheden

Thermal Parks Rotorua

De geothermische activiteiten zie (en ruik) je overal in de buurt van Rotorua. Wai-O-Tapu is echter de beste plek om dit in al z’n glorie te zien en erover te leren. Wai-O-Tapu is een thermisch wonderland met geisers, een modderpoel en een groot geothermisch park. Dit wordt gezien als de meest kleurrijke en meest veelzijdige geothermische attractie van Nieuw Zeeland. Bestel hier gemakkelijk je tickets online.

Hot springs Vinkje

Naast het geothermische park kan je ook op veel plekken genieten van natuurlijke warmwaterbronnen. Er zijn veel gratis bronnen te vinden in de buurt van Rotorua en Taupo, of geniet in één van de spa’s. De Maori invloed is duidelijk aanwezig in veel van de spa’s. Ze gebruiken er bijvoorbeeld inheemse kruiden of modder en er worden Maori massagetechnieken gebruikt.

Maori cultuur

In Rotorua is een rijkdom aan Maori-cultuur te vinden, dit is daarom één van de meest populaire bezienswaardigheden in dit gebied. Plaatsen als Te Puia, Mitai Village en Tamaki Village bieden culturele arrangementen.  Zo kun je bijvoorbeeld genieten van een heerlijke Maori maaltijd gecombineerd met zang en dans. Verder kun je alles te weten komen over hun zang, dans, tatoeages, houtsnijwerken (bijvoorbeeld kano’s), medicijnen en geschiedenis. Ook de lokale volksverhalen en mythen komen aan bod.

Lake Taupo Vinkje

Lake Taupo is net zo groot als Singapore en dit geeft veel ruimte voor activiteiten! Je kan er zwemmen, vissen, suppen en met een boot het water opgaan. Er is ook een golfafslagplaats waarbij je ballen het water in kan slaan. Bezoek de bijzondere Mine Bay Rock Carvings, dit zijn rotstekeningen die alleen te zien zijn vanaf het water. Maak een Sunsettour waarbij je de zonsondergang vanaf het water kan bewonderen.

Adrenaline Vinkje

Rondom Rotorua en Taupo zijn veel activiteiten vol adrenaline te doen, zoals skydiven, bungee jumpen, rodelen en tokkelen. Ook kan je raften op de Kaituna River, daar ga je van een 7 meter hoge waterval af. Voor de beginnende adrenaline junkies is het Rock’n Ropes park in Taupo een goeie plek.

Fietsen

Rotorua en Taupo zijn allebei goeie plaatsen om te fietsen. Maak een ontspannende fietstocht of race in het mountainbikepark in Rotorua. De Great Lake Trail is een populaire fietsroute die langs de kust van Taupo Lake loopt. Deze route brengt je niet alleen langs weelderige bossen, wetlands, watervallen, stranden maar ook naar het Tongariro National Park. Ook heb je er panoramische vergezichten over het Taupo meer.

Huka Falls

De Huka Falls is een 11 meter hoge waterval in de buurt van Taupo. Dit is een erg indrukwekkende waterval en ook makkelijk te bereiken. Een parkeerplaats ligt op ongeveer een minuutje lopen van de waterval en er gaan bussen naartoe. Via de Huka Falls Trail, loop je vanuit Lake Taupo naar de waterval. Hoewel het een wandeling van ongeveer een uur is, is het toch een gemakkelijke wandelroute. Het is een leuke tocht doordat de hele trail langs de rivier loopt.

Excursies

Hoe kom je er

Rotorua en Taupo zijn allebei heel centraal gelegen en zijn daarom gemakkelijk te bereiken vanuit veel plekken op het Noordereiland van Nieuw Zeeland. Met de auto ligt Rotorua op zowel 3 uur rijden van Auckland als 3 uur rijden van de Coromandel. Wellington ligt op ongeveer 6 uur rijden. Taupo ligt onder Rotorua en dus iets verder weg van Auckland en de Coromandel, maar dichterbij Wellington. De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is in Auckland. In Rotorua en Taupo liggen nationale luchthavens van waaruit vluchten binnen Nieuw Zeeland gaan.

Dagtrips

Waitomo Caves

De Waitomo Caves liggen op ongeveer 2 uur rijden van Tauranga en zijn voor veel reizigers een hoogtepunt. De grotten zijn een labyrint van grotten, sinkholes en ondergrondse rivieren. In de grotten zijn ook gloeiwormen te zien. Je kan deze grotten bezoeken door middel van een wandel- of boottour. Ben je avontuurlijk? Pak het dan anders aan: klim, zwem, tube, tokkel, abseil en raft door de grotten. Ofwel voor elk wat wils!

Matamata

Als je een Lord of the Rings of Hobbit fan bent, moet je wel naar Matamata. Hier ligt namelijk de Hobbiton movie set. Je kan hier door de Shire lopen en bekende plekjes uit de film bezoeken, zoals Bag End (Bilbo Baggin’s huis). Na afloop van een tour kan je een drankje doen in de Green Dragon Inn. Lees meer over de Lord of the Rings filmlocaties in Nieuw Zeeland.

Ruapehu Vinkje

Ruapehu ligt op ongeveer anderhalf uur rijden vanuit Taupo en tweeënhalf uur vanuit Rotorua. In Ruapehu zijn twee nationale parken te vinden die vol zitten met kraters, onwerkelijk mooie meren, rare rotsformaties en alpenweides. De hoogste bergtop van het Noordereiland is hier te vinden, namelijk Mount Ruapehu, Mount Tongariro en Mount Ngauruhoe. Mount Tongariro is bekend van de Tongariro Crossing, dit is een pittige daghike die je langs de mooiste landschappen leidt. Mount Ngauruhoe is bekend als Mount Doom uit de Lord of the Rings films. In dit gebied zijn ook veel fietspaden en wandelroutes. Daarnaast kan je kanoën op de Whanganui River en je kan hier zelfs skiën in de winter.

Napier Vinkje

Napier ligt op ongeveer 2 uur rijden van Taupo en 2 uur en 45 minuten vanuit Rotorua. In 1931 heeft een gigantische aardbeving het hele centrum van Napier verwoest. Ze hebben toen besloten om het centrum op dezelfde wijze te herbouwen namelijk in de stijl van de jaren dertig en dat is nog steeds zo. Het staat bekend als de meest complete collectie van Art Deco gebouwen in de wereld. Het is net een filmset en de beste manier om alles te bekijken is om gewoon door de stad te lopen. Napier ligt aan het water en heeft een leuke promenade, veel wijnhuizen, leuke restaurants, cafés en boetiekjes. Al met al de moeite waard.

Bay of Plenty

Tauranga is de grootste stad van de Bay of Plenty en ligt op een uurtje rijden van Rotorua en anderhalf uur van Taupo. Tauranga is een heerlijke kustplaats waar je kan zeilen, vissen, dolfijnen bekijken, boottochten maken en zelfs duiken. Op tien minuutjes rijden vanuit Tauranga ligt Mount Maunganui, dit is een populaire surfplek met een heerlijke sfeer. Mount Maunganui is niet alleen gekroond tot het beste strand van Nieuw Zeeland, het staat bovendien in de top 25 van beste stranden ter wereld. De berg kan ook beklommen worden voor een prachtig uitzicht.

Kaart Nieuw Zeeland

Taupo & Rotorua Nieuw Zeeland

Makoha tips

Redwood Forest

Redwood Forest is een groot park dat in Rotorua ligt. Het is de perfecte plek om te wandelen, fietsen of paardrijden, alle paden zijn goed aangegeven. Je kan kiezen of je een korte of een lange wandeling wilt maken of zelfs een meerdaagse hike doen. Ook is er de mogelijkheid om, via meerdere hangbruggen, op 20 meter hoogte door de boomtoppen te lopen. Bijzonder is het om dit ’s avonds te doen als het bos prachtig verlicht is!

Graffitikunst

Als je van graffitikunst houdt, is Taupo de plaats voor jou. Gewoon op straat zie je al heel veel kunstwerken maar vooral de kleine steegjes zitten er vol mee. Taupo heeft zelfs een jaarlijks graffiti-festival, Graffiato, dit is het enige graffiti-festival in Nieuw Zeeland. Hier komen jaarlijks de beste artiesten op af. De kunstwerken die ze maken op dit festival kan je een jaar lang in de stad bewonderen.

Natural hot spring Taupo

Er zijn veel natuurlijke waterbronnen in de buurt van Taupo en Rotorua, maar mijn favoriet is Spa Park. Spa Park ligt in Taupo langs de Waikato River (richting de Huka Falls). Je kan hier komen met de auto of lopend vanaf Taupo. In dit park vind je onder andere: een hele hete waterval, een rivier met heel koud water en waterplekken met alle tussenliggende temperaturen dus de perfecte plek voor iedereen.

Putaruru Blue Spring

De Putaruru Blue Spring ligt op ongeveer een uur rijden vanuit Tauranga. Vervolgens is het nog ongeveer een uur lopen vanaf de Whites Road car park of ongeveer 10 minuten vanaf de Leslie Road car park. Maar het is de trip zeker waard, dit water wordt zelfs internationaal geprezen omdat het zo puur is. Daarom komt ook ongeveer 60% van het bronwater in Nieuw Zeeland hier vandaan. De Blue Spring is een prachtige locatie die absoluut niet toeristisch is. Het is echt een verborgen schat die alleen veel door de lokale inwoners wordt bezocht. Het is een leuke plek om bijvoorbeeld te picknicken en op die manier van de natuur te genieten. Je kan ook het water ingaan, maar het is wel onwijs koud!

Andere bestemmingen in de buurt van Rotorua & Taupo

The Coromandel

Auckland

Bay of Plenty

Wellington

You don't have permission to register