Nieuwste blog posts
Top
Bay of islands nieuw zeeland

Bay of Islands

Noordereiland

De Bay of Islands is een gebied op het Noordereiland van Nieuw Zeeland dat bestaat uit meer dan 140 subtropische eilanden. Het staat bekend om de stranden, het goeie vissen en de Maori cultuur. Ook is het de perfecte plek om dolfijnen te spotten, te duiken, te surfen en om van het subtropische klimaat te genieten. Er zijn meerdere plekken vanuit waar je de baai kan bewonderen en er zijn ook veel activiteiten te doen aan land.

Bezienswaardigheden

Waitangi Treaty Grounds

Waitangi Treaty Grounds is dé plek om te leren over de Maori cultuur en de geschiedenis van Nieuw Zeeland. Geniet van Maori optredens, weelderig inheems bos en tuinen, inspirerende kunstgaleries, beeldhouwstudios, traditionele Maori-waka (kano) en leuke rondleidingen, dit allemaal met een prachtig uitzicht over de Bay of Islands. Koop hier meteen je dagpas.

Paihia

Als je de baai, de stranden en de eilanden wilt verkennen is Paihia de beste plek. Dagelijks vertrekken meerdere boottochten vanuit hier en er is veel keus aan accommodatie en activiteiten. De Waitangi Treaty Grounds, Russell, de Haruru Falls en de Opua Forest zijn allemaal makkelijk te bereiken vanaf hier.

Russell

Russell is een romantisch dorp met historische gebouwen, kunstgaleries en veel cafe’s aan de kust. In Russell zijn veel restaurants en winkels en er is ruim voldoende accomodatie te vinden, daarom is dit ook een goeie plek om te verblijven om de baai te ontdekken. Ook vertrekken er vanuit Russell veel tours naar de mooiste plekjes.

De baai ontdekken

Je kan op veel manieren van de prachtige baai genieten, vanaf het strand, het water of vanuit de lucht. Vanuit Paihia en Russell gaan er meerdere tours per dag. In de baai bevinden zich dolfijnen, walvissen, zeehonden, zeevogels en veel soorten vis. Lees meer over zeedieren in Nieuw Zeeland. Verder zijn er activeiten te doen zoals parasailen, helikoptertours, kajakken of skydiven.

Haruru Falls

De Haruru Falls bevinden zich ten westen van de Waitangi Treaty Grounds en Paihia. De wandelroute is 6 km lang, begint achter de Waitangi Treaty Grounds en je doet er ongeveer 2 uur over, enkele weg. Als je een auto hebt, kan je parkeren bij de Haruru Falls en de laatste 2 minuten lopen. Een andere manier om de waterval te zien is vanuit een kajak. Er zijn meerdere kajaktours per dag naar de waterval.

Opua Forest

Achter Paihia ligt het Opua Forest, hier zijn meerdere wandelroutes te vinden, verschillend van 10 minuten tot wel 5 uur. De meest bekende wandelroute is de Paihia School Road Track, je doet er ongeveer een half uurtje over (enkele weg) en het leidt je naar een uitkijkpunt over de baai.

Kawakawa

Kawakawa staat bekend om de Hundertwasser toiletten, ontworpen door de bekende Oostenrijker, Friedensreich Hundertwasser. Als je door Kawakawa rijdt is het moeilijk om de kleurrijke beelden, mozaïeken, koper en kasseien van de openbare toiletten te missen. Kawakawa is tevens de enige stad in Nieuw Zeeland waar een spoorweg door het midden van de stad loopt.

Excursies

Hoe kom je er

Bay of islands ligt in het noordoosten van het Noordereiland van Nieuw Zeeland, op zo’n 3 uur rijden van Auckland. Er gaan meerdere bussen per dag naar Paihia en Opua, van waaruit je een ferry kan nemen naar Russell. Als je liever vliegt kan dat, er is een klein vliegveld in Kerikeri waar je op aan kan vliegen vanuit Auckland. Vanaf het vliegveld is het nog 20 minuutjes rijden naar Paihia.

Dagtrips

Cape Reinga & Ninety Mile Beach

Cape Reinga is het meest noordelijke punt van Nieuw Zeeland, hier zie je hoe de Tasmanzee en de grote oceaan elkaar raken. Dichtbij Cape Reinga ligt de Ninety Mile Beach, die eigenlijk 88 km lang is. Er zijn veel activiteiten te doen op dit lange strand, zoals zwemmen, vissen, boogie boarden en over het strand rijden want 90 Mile Beach is een officiële snelweg. Boogie boarden is een erg populaire activiteit en kan vanaf de Te Paki Sand Dunes. Je kan hier zelf heen rijden of je kan met een georganiseerde tour mee.

Whangarei

Whangarei is de grootste stad in het noorden van het Noordereiland en daarom een veel voorkomende tussenstop op weg naar de Bay of Islands. Er is ook veel te beleven in Whangarei, beklim bijvoorbeeld Mount Parihaka, het hoogste punt van de stad. Of zie de boten voorbij varen in Quayside. De Whangarei Falls liggen boven Whangarei, op een uur rijden van de Bay of Islands en is een mooie stop, deze waterval wordt ook wel de meest fotogenieke waterval van Nieuw Zeeland genoemd.

Tutukaka

Tutukaka is een kustplaats met prachtige witte stranden. Verder kan je hier de boot nemen om de Poor Knights Marine Reserve te bezoeken en zijn er duik- en vistours. Ook kan er gesurft worden op sommige stranden. In het nabij gelegen Tutukaka en Ngunguru zijn restaurants, cafe’s en accommodatie te vinden.

Poor knight Islands

De Poor Knight Islands zijn een droom voor iedere duiker, dit is één van de beste duikplekken in de wereld. In deze wateren kan iedereen terecht, of je nou een beginnende duiker bent of iemand die een een diepe, uitdagende duik wilt doen, hier kan het allemaal. Ook niet-duikers komen aan hun trekken op Poor Knight Islands met activiteiten als kajakken, stand up paddle boarden, snorkelen of een boottocht maken.

Trounson Kauri Park

Het Trounson Kauri Park is een natuurpark met gigantische Kauri bomen en meerdere bedreigde diersoorten, zoals de bruine Kiwi, Kereru (inheemse duiven), Pekapeka (vleermuizen) en Kauri slakken. De wandelroute door het park duurt ongeveer 40 minuten en met interactieve panelen en audioplekken is het ook nog eens een erg leerzame wandeling. Als je graag de Kiwi wilt zien, heb je ’s-avonds de meeste kans. Dan gaan ook de georganiseerde tours naar het park op zoek naar Kiwi’s. Lees hier meer over inheemse vogels in Nieuw Zeeland.

Twin Coast Cycle Trail

De Twin Coast Cycle Trail is een fietsroute die van de Bay of Islands in het oosten naar Hokianga Harbour in het westen loopt. Deze route gaat onder andere langs de kust, wetlands, inheemse bossen en akkers. De route loopt over fietspaden, autowegen en landelijke wegen. Er zijn onderweg historische en culturele bezienswaardigheden te zien terwijl je geniet van het subtropische klimaat.

Kaart Nieuw Zeeland

Bay of Islands kaart

Makoha tips

Urupukapuka Island

Urupukapuka Island is het grootste eiland in de Bay of Islands. Dit eiland is te bereiken met een taxiboot vanuit Paihia en Russell. Het is een prachtige plek voor wandelliefhebbers, want het hele eiland is in één dag te bewandelen. Er zijn veel stranden die het bezoeken waard zijn of ga lekker genieten van de zon tijdens het kajakken, zwemmen of snorkelen. Het is niet mogelijk om te overnachten op het eiland maar er zijn wel een restaurant en een bar te vinden. Dit is een goedkopere manier om de Bay of Islands in Nieuw Zeeland te ontdekken. Lees hier over andere mooie daghikes in Nieuw Zeeland.

Andere bestemmingen in de buurt van Bay of Islands

Auckland

The Coromandel

Bay of Plenty

You don't have permission to register