Niewste blog posts
Top
Sterren kijken Nieuw Zeeland

De beste plekken om sterren te kijken in Nieuw Zeeland

Sterren kijken Nieuw Zeeland

De beste plekken om sterren te kijken in Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland is de perfecte plek om sterren te kijken. Er is erg weinig lichtvervuiling en daardoor heb je er hele donkere nachten. Nieuw Zeeland heeft drie erkende plaatsen waar je veel sterren kunt zien. Ook zijn er meerdere observatoria verspreid over het land. Hier kan je meer te weten komen over de sterren en planeten. Je kan ze zelfs bekijken, met een beetje hulp.

Kaart Nieuw Zeeland

Sterren kaart Nieuw Zeeland
Klik op de afbeelding om te vergroten

International Dark Sky Sanctuaries

The International Dark Sky Association (IDA) erkent de eilanden Great Barrier Island en Stewart Island als Dark Sky Sanctuaries. De definitie van een Dark Sky Sanctuary is: Een stuk land met een uitzonderlijke of onderscheidende kwaliteit van sterrennachten en een nachtelijke omgeving die wordt beschermd vanwege zijn wetenschappelijke, natuurlijke of educatieve waarde. Dark Sky Sanctuaries bevinden zich normaal gesproken op afgelegen plaatsen waar weinig factoren het nachtelijke zicht verstoren. Het Great Barrier Island ligt ten oosten van Auckland en je kan er komen met de boot of het vliegtuig. Dit is het eerste eiland dat als Dark Sky Sanctuary erkend is. Wil je meer lezen over het Great Barrier Island, kijk dan bij dagtrips vanuit Auckland. Stewart Island was het tweede eiland die deze erkenning heeft gekregen. Stewart Island ligt ten zuiden van het Zuidereiland en kan bereikt worden met de veerboot vanuit Bluff.

International Dark Sky Reserves

In 2012 is Aoraki Mackenzie gebied op het Zuidereiland erkend als een International Dark Sky Reserve namens de IDA. Wat is het verschil tussen een Dark Sky Sanctuary en een Dark Sky reserve? Het verschil zit voornamelijk in de locatie, sanctuaries liggen meer afgelegen dan reserves. Dit reserve ligt dan ook in het midden van het Zuidereiland. De reserves zijn ontstaan op initiatief van meerdere landeigenaren. Zij gaven hun land op als goede nachtelijke omgeving en hebben via regelgeving en langetermijnplanning de erkenning gekregen van IDA. Om het beste van deze donkere nachten te genieten kan je naar het Mt John Observatory in Tekapo gaan. Hier leer je meer over het heelal en je mag gebruik maken van hun telescopen om de sterren en planeten te bekijken. Kijk voor meer informatie op www.darskskyprojects.co.nz.

Zuiderlicht

In Nieuw Zeeland kan je het Zuiderlicht (Aurora Australis) zien, de tegenhanger van het Noorderlicht. Dit kan voornamelijk op het zuidelijke gedeelte van het Zuidereiland, rondom Tekapo, Dunedin, Queenstown, Southland en Stewart Island. Juli en augustus zijn is de beste periode, vooral rond de nieuwe maanfase want dan is het nog donkerder. 

Tours en observatoria

Wil je graag sterren en planeten zien en herkennen in Nieuw Zeeland? Maar je weet niet goed waar je moet beginnen, dan heb je misschien interesse in de volgende touropties. 

Big Sky stargazing tour – Mt Cook

Mt Cook bevindt zich in het International Dark Sky Reserve van Aoraki Mackenzie en daarom is er geen lichtvervuiling. Je kan in de buitenlucht gebruik maken van hun telescopen en ze vertellen van alles over wat je ziet. Zelfs als het weer te ongunstig is om sterren te zien dan is deze tour nog steeds de moeite waard. Ze hebben namelijk het eerste digitale Dome Planetarium Theatre van Nieuw Zeeland een 360° live beeld van de zuidelijke nachthemel.

Skyline Stargazing – Queenstown

In Queenstown ga je met de Gondola naar boven de berg op. Vanuit daar zal je gids je naar Bob’s Peak brengen. Hier staan krachtige telescopen waardoor je sterren en planeten kan zien die je nooit eerder hebt gezien. Als het weer ongunstig is kan je ook hier een voorstelling bijwonen in het Moonlight Theatre. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het op een andere dag te proberen. Kijk hier voor meer informatie.

Carter Observatory – Wellington

Ook op het Noordereiland kan je terecht als je geïnteresseerd bent in het heelal. Helaas is het niet zo donker als op veel andere plekken op het Zuidereiland. Je moet naar binnen voor een geweldige ervaring. In Wellington staat namelijk het Carter Observatory, deze is te bereiken met de bekende rode Cable Car. Hier ontdek je door middel van interactieve exposities in hun digitale planetarium van alles over planeten, sterren, sterrenbeelden en sterrenstelsels. Ook leer je over de bijdrage van Nieuw Zeeland aan astronomie en ruimtewetenschap.

Stardome – Auckland

Als je liever lekker zit en geweldig beeldmateriaal wilt bekijken dan is Stardome een goeie plek voor jou. Hier hebben ze meerdere planetarium shows waarin ze dieper ingaan op verschillende sterren en planeten. Ook hebben ze een observatorium waar je hun telescoop kan gebruiken als het weer het toe laat. 

Kaart Nieuw Zeeland

Sterren kaart Nieuw Zeeland
Klik op de afbeelding om te vergroten

Christchurch

Christchurch is de op twee na grootste stad van Nieuw Zeeland en ligt halverwege het Zuidereiland aan de oostkust. Christchurch ligt erg centraal en is daarom geheid een stop als je het Zuidereiland aandoet. De stad zelf heeft veel te [...]

Auckland

Auckland is de grootste stad van Nieuw Zeeland en voor de meeste mensen het startpunt voor hun Nieuw Zeeland avontuur. In Auckland vind je een goeie mix van natuurlijke wonderen en stedelijke avonturen. Als je in Auckland bent, ben je [...]

Post a Comment

You don't have permission to register